Als je graag technisch bezig wilt zijn, dan kan een beroep als monteur echt iets voor jou zijn. Je bent dan bezig met je handen én vaak kun je andere mensen van dienst zijn. Er zijn allerlei soorten monteurs, afhankelijk van de sector waarin je werkt. Sommige monteurs zijn gespecialiseerd in één bepaalde machine of technologie, terwijl anderen meer algemene oplossingen aanbieden. In dit artikel geven we je een aantal redenen om aan de slag te gaan als monteur en vertellen we je meer over de te verwachten werkzaamheden. Verder lichten we een aantal verschillende vakgebieden uit en kun je lezen welke opleidingen er zoal mogelijk zijn.

Redenen om monteur te worden

1) Een baan als monteur is erg veelzijdig. Je kunt werken in verschillende werkomgevingen en met verschillende soorten machines. Je komt op deze manier ook vaak ‘nieuwe’ mensen tegen, waar je eventueel weer van kunt leren (of zij van jou).

2) Je kunt een baan als monteur vinden in verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan de automotive-industrie, de ICT-industrie, de lucht- en ruimtevaartindustrie of de machinebouw. Je kunt je specialiseren in 1 branche, of jezelf (laten) bijscholen zodat je op meerdere plekken aan de slag kunt gaan.

3) Je kunt als monteur werken in verschillende landen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan in Nederland, België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. 

4) Je kunt als monteur werken in een bedrijf of op zelfstandige basis. 

5) Je kunt als monteur werken in een team of alleen, het is maar net waar je voorkeur ligt.

6) Je kunt als monteur werken met verschillende soorten machines. Denk bijvoorbeeld aan CNC-machines, draai- en freesmachines of lasapparaten.

7) Je kunt als monteur werken met verschillende soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, staal of kunststoffen.

8) Je kunt als monteur werken met verschillende soorten software. Denk bijvoorbeeld aan CAD/CAM-software of PLC-software.

9) Je kunt als monteur werken met verschillende soorten tools. Denk bijvoorbeeld aan boren, zagen of schroevendraaiers.

Werkzaamheden monteur

Als je aan de slag gaat als monteur en tussen de vacatures de juiste functie gevonden hebt, kun je verschillende werkzaamheden verwachten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

– Het installeren van machines of systemen.

– Het controleren van machines of systemen.

– Het onderhouden van machines of systemen.

– Het repareren van machines of systemen.

– Het vervangen van onderdelen van machines of systemen.

– Het maken van aanpassingen aan machines of systemen.

– Het uitvoeren van tests op machines of systemen.

– Het opleveren van machines of systemen.

– Het geven van trainingen aan gebruikers van machines of systemen.

Binnen welke vakgebieden kun je werken?

Je kunt als monteur in verschillende vakgebieden aan de slag zoals bijvoorbeeld:

– de automotive-industrie

– de lucht- en ruimtevaartindustrie

– de machinebouw

– de elektronica-industrie

– de ICT-industrie

– de voedselindustrie

– de chemische industrie

– de farmaceutische industrie

– de medische sector

Opleiding monteur

Als je aan de slag wilt gaan en de juiste vacature monteur hebt gevonden, is het belangrijk dat je een opleiding volgt (of hebt afgerond) die aansluit bij het werk. Je moet tenslotte wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn verschillende soorten opleidingen die je kunt volgen om monteur te worden, hieronder vind je een aantal voorbeelden:

– MBO Monteur

– MBO Werkvoorbereider

– HBO Technische Informatica

– HBO Industriële Automatisering

– HBO Technische Bedrijfskunde

– HBO Technische Natuurkunde