Hoe vaak bereid jij iets in de keuken wat je nog niet eerder hebt gemaakt? Ongemerkt bouwen we in de loop der jaren vaak een soort vaste hoeveelheid gerechten op, die we steeds afwisselen. Makkelijk, maar ook een beetje saai. Om het een beetje spannend te houden in de keuken en op je bord, en te voorkomen dat de sleur toeslaat, is het beter om zo nu en dan eens iets anders te proberen. Dat kan heel uitgebreid en een beetje ingewikkeld zijn, met een recept dat je wel een uurtje of twee bezighoudt in de keuken, maar het kan als dat beter uitkomt ook veel simpeler. Door gewoon eens een ingrediënt van een gerecht dat je wel vaker maakt te vervangen door iets anders. Door je normale stukje vlees eens te vervangen voor wagyu vlees. Dat kost je nauwelijks extra moeite, maar levert je wel weer een nieuwe smaakervaring op.

Afwisselen met vlees

Ben je erg van de bekende Hollandse pot; aardappels, groente, vlees? Dan is het aantal gerechten dat je kunt bereiden vaak best wat aan de beperkte kant. Je zal in de loop der jaren ook van die vaste gewoontes hebben ontwikkeld. Bij deze groente, eet je meestal dit soort vlees. Wil je de sleur een beetje doorbreken, maar wel vasthouden aan de aardappels, groente en vlees-indeling, dan kun je gewoon eens wat schuiven met die ingrediënten. Eens een ander stuk vlees dan je normaal bij je boontjes eet bereiden. Dat kan een heel alledaags lapje zijn, maar je kunt ook eens een beetje uitpakken. Een lekkere tournedos bereiden, in plaats van je normale karbonade. Nauwelijks extra moeite, niet te exotisch, maar wel goed om de smaakpapillen weer eens een beetje te prikkelen.

Je kan ook iets heel anders maken

Waar het vervangen van je ‘normale’ vlees door iets bijzonders al kan helpen om de sleur in de keuken en op je bord een beetje te doorbreken, kun je het natuurlijk ook wat rigoureuzer aanpakken. Eens iets compleet anders proberen, iets dat je nog nooit eerder hebt gegeten.

Er zijn, online en in receptenboeken, genoeg recepten te vinden voor gerechten die bij je passen. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar ook gewoon kiezen voor maaltijden die binnen een klein half uurtje op tafel staan. Kies om te beginnen eens voor gerechten die lijken op wat je normaal eet, maar net een beetje anders zijn. Van daaruit kun je verder gaan experimenteren, en steeds weer iets nieuws op tafel zetten. Je zal zien dat je in het begin echt die recepten nodig hebt, maar in de loop der tijd ook steeds vaker zelf met ideeën zal komen. Je leert steeds meer ingrediënten en smaken kennen, en raakt zo in staat om je eigen gerechten te bedenken, of een originele draai te geven aan maaltijden die je regelmatig bereidt. Dat maakt het koken een stuk avontuurlijker!