Is er een wijn waar jij bijzondere herinneringen aan hebt? Waar je zo nu en dan nog wel eens aan terugdenkt? Het lekkerste glas wijn dat je ooit dronk? De kans is groot dat de wijn daadwerkelijk heel lekker was, en dat je er op ieder moment bijzonder van zal kunnen genieten. Houd er echter ook rekening mee dat bij het bepalen dat dit de ‘lekkerste wijn ooit’ was misschien ook wat andere factoren mee hebben gespeeld.

Het is een wisselwerking

Hoe een glas wijn smaakt wordt vaak bepaald door een combinatie van factoren. Allereerst is daar, natuurlijk, de smaak van de wijn zelf. Zelfs al zijn alle randzaken perfect, als jij een wijn niet lekker vindt (of de wijn is gewoon echt niet goed), dan zal je er niet van genieten, en zal de smaak je hoe dan ook niet bevallen.

Is de wijn prima, en sluit hij ook aan bij jouw smaak, dan zijn het vaak andere factoren die bepalen of je de wijn ‘gewoon lekker’ of juist echt heel erg bijzonder vindt. Bevind je je in goed gezelschap en is je humeur uitstekend, dan zal je de wijn onbewust vaak een stuk lekkerder vinden dan wanneer je hem proeft tijdens een gelegenheid waar je liever helemaal niet zou willen zijn; een receptie op het werk waar maar geen einde aan lijkt te komen, bijvoorbeeld. De wijn kopen die je daar dronk, zal je niet snel doen.

Ook de fysieke locatie kan daarbij een rol spelen. Een wijntje dat je op een doordeweekse avond thuis op de bank drinkt, zal vaak minder herinneringen bij je achterlaten dan dat glas Cabernet sauvignon dat je dronk tijdens die geweldige vakantie, terwijl je ondertussen de zon onder zag gaan in de zee.

Tenslotte kan de smaak van de wijn ook beïnvloed worden door wat je tegelijk eet. Het is bekend dat bijvoorbeeld wijn en bepaalde soorten vlees een bijzondere wisselwerking hebben qua smaak, waardoor zij allebei lekkerder en anders gaan smaken. Drink je dezelfde wijn nog een keer, maar dan zonder dat vlees erbij, kan de smaak zo anders zijn dat hij je tegen kan vallen.

De wijn zal altijd lekker zijn, maar niet altijd even bijzonder

Wil dat dan zeggen dat die ene wijn die je als de lekkerste ooit beschouwde, en waar je een keer ontzettend van hebt genoten, eigenlijk helemaal niet zo lekker is? Allesbehalve. Die wijn zal je altijd lekker blijven vinden. Alleen niet altijd even bijzonder.

Of je een wijn lekker vindt, dat kun je zelf vaak vrij makkelijk objectief bepalen. Of je het de beste wijn ooit vindt, of je hem echt ontzettend bijzonder vindt? Daarbij spelen vaker dan je denkt andere factoren een aardig grote rol.