Wanneer je een auto hebt is het belangrijk om direct een goede verzekering te regelen. Maar het kiezen van de juiste autoverzekering kan nogal een opgave zijn. Je besluit hangt af van wat voor auto je rijdt en wat je nodig hebt qua dekking. Wij zetten hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het uitzoeken van de juiste autoverzekering

Begin bij de auto

Er zijn tegenwoordig eindeloos veel verschillende soorten en merken auto’s waar je uit kunt kiezen. De opmars van de elektrische auto verandert daarbij de hele markt. Maar of je nu gaat rijden in een compacte stadsauto of in een snelle sportwagen, met een goede autoverzekering kun je altijd met een veilig gevoel de weg. Een autoverzekering afsluiten doe je dus naar aanleiding van de auto die je hebt. Voor een nieuwe auto is een allriskverzekering bijvoorbeeld handig, maar bij een tweedehands occasion ben je soms al geholpen met een standaard WA-verzekering.

Kies voor passende dekking

Op het moment dat je een autoverzekering gaat afsluiten kijk je welke dekking het beste past bij jouw situatie. Je bent Nederland verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Daarnaast kun je kiezen uit de volgende drie opties wanneer het gaat om autoverzekeringen:

  • Een WA-verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering en daardoor ook meteen de goedkoopste autoverzekering die je kunt kiezen. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden. Deze dekking is ideaal als je een tweedehands auto gaat rijden die af en toe wel wat kleine schade mag hebben, of wanneer je zelf handig bent en kleine schade zelf kunt verhelpen.
  • Een beperkt cascoverzekering (ook wel bekend als WA+) geeft je een uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt namelijk niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook schade aan je eigen auto, zoals ruitschade en schade bij diefstal.
  • Een allriskverzekering (ook bekend als volledig casco) is de meest complete optie wat de dekking betreft. Hiermee ben je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je wagen. De allriskverzekering wordt het meest gekozen voor nieuwe auto’s, zodat je niet voor torenhoge reparatiekosten komt te staan. 

Check altijd eerst de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar om precies te weten wat er allemaal onder de dekking voor jouw wagen valt en laat je goed informeren wanneer je een autoverzekering afsluit.