Als je btw-plichtig bent en een auto zakelijk gebruikt, zijn er tal van btw-implicaties waar je rekening mee moet houden. HMRC controleert routinematig de btw-behandeling van auto’s bij het uitvoeren van een inspectie.

BTW bij aankoop van een auto

Je kunt de btw op de aankoop van een auto meestal niet terugvragen. Op een bedrijfswagen is wel btw terug te vorderen. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of het voertuig dat je koopt wel degelijk een auto is.

Wat is een ‘auto’ voor btw-doeleinden?

Voor btw-doeleinden definieert de belastingdienst een auto als elk motorvoertuig van het type dat normaal op de openbare weg wordt gebruikt, dat 3 of meer wielen heeft en aan een van de volgende criteria voldoet. Het is voornamelijk gebouwd of aangepast om passagiers te vervoeren

Het heeft een overdekte ruimte aan de achterzijde van de bestuurdersstoel die is voorzien van zijruiten of die is geconstrueerd of aangepast voor het aanbrengen van zijruiten.

Wat is geen auto voor btw-doeleinden?

Sommige voertuigen lijken misschien op auto’s, maar zijn dat vanuit btw-perspectief niet. Dergelijke voertuigen zijn onder meer:

Voertuigen die plaats bieden aan slechts één persoon of geschikt zijn voor het vervoer van 12 of meer personen, inclusief de bestuurder. Caravans, ambulances en gevangenisbusjes. Voertuigen met een leeggewicht van niet minder dan 3 ton.

Voertuigen voor speciale doeleinden, zoals ijscowagens, mobiele winkels en pech- en bergingsvoertuigen. Voertuigen met een laadvermogen van één ton of meer.

Kan de btw op een auto worden teruggevorderd?

Nadat je hebt vastgesteld dat het aangekochte voertuig een auto is, dien je je af te vragen of het gebruik van de auto het terugvragen van btw mogelijk maakt. Als je een uitgezonderde auto koopt of invoert, kun je de btw volledig terugvragen.

Een auto is een uitgezonderde auto als deze in de handel van een motorfabrikant of –dealer is gekocht en voornamelijk bedoeld om te worden gebruikt als taxi, rij-instructie-auto of een huurauto. Deze zal uitsluitend worden gebruikt voor jouw zakelijke doeleinden en zou niet beschikbaar worden gesteld voor privégebruik van iemand, b.v. een poolwagen die op een bedrijfsterrein wordt gestald.

BTW bij het leasen van een auto

Als je de btw op de aanschaf van een auto niet kunt terugvragen, kun je overwegen een auto te leasen. Als je een auto zakelijk leaset, kun je normaal gesproken 50% van de in rekening gebrachte btw terugvragen. De 50%-blokkering op de btw-teruggave is bedoeld om het privégebruik van de auto te dekken. De blokkering is van toepassing op alle btw op kosten die je betaalt voor de huur van de auto volgens de voorwaarden van de leaseovereenkomst. 

Dit bevat:

optionele diensten — tenzij deze afzonderlijk van de leaselevering op de belastingfactuur worden geleverd en geïdentificeerd.

extra kilometerheffing — als deze deel uitmaakt van de lease, maar niet als het een extra kilometervergoeding is die deel uitmaakt van een afzonderlijke onderhoudslevering.

BTW en autohuur

Als een auto wordt gehuurd ter vervanging van een terreinwagen van de zaak, geldt de 50%-blokkering op dezelfde manier als voor een leaseauto. 

Als jouw bedrijf bijvoorbeeld geen auto beschikbaar hebt, kun je een auto huren die je voor een periode van maximaal 10 dagen specifiek voor het bedrijf kunt gebruiken en de btw terugvragen zonder de 50%-blokkering toe te passen. Dus ook bij shortlease bestaat er die mogelijkheid tot teruggave. Als je hierover weer wil weten, kijk dan bij https://www.supershortlease.nl/.