Winter is coming. En als je bent zoals velen van ons, betekent dat dat je ochtendkoffieritueel op het punt staat in overdrive te gaan. Maar voordat je een voorraad koffiebonen inslaat en je neerlegt bij het rijden in de kou, zijn er een paar dingen die je moet doen om je auto winterklaar te maken. Hier zijn 5 tips om je auto winterklaar te maken.

1. Controleer je bandenspanning

Als de temperatuur daalt, daalt ook je bandenspanning. Daarom is het belangrijk om tijdens de wintermaanden regelmatig je bandenspanning te controleren. Een lage bandenspanning kan leiden tot een lager brandstofverbruik en minder tractie op ijzige wegen. Zoek altijd even op wat de bandenspanning van jouw specifieke auto zou moeten zijn, die van een Opel Corsa is bijvoorbeeld weer anders dan die van een Jeep. Dus voordat je deze winter de weg op gaat, check zeker even je bandenspanning.

2. Zorg voor wintervaste ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof is bedoeld om je voorruit schoon en helder te houden in allerlei weersomstandigheden. Maar wist je dat er verschillende soorten ruitenwisservloeistof zijn voor verschillende seizoenen? Dat klopt – er bestaat zoiets als ruitenwisservloeistof voor de winter. Zorg ervoor dat je wat haalt voor de eerste sneeuwval, zodat je kunt zien waar je heen gaat als Moeder Natuur besluit een winterstorm onze kant op te gooien.

3. Vervang je ruitenwissers indien nodig

Nu je toch bezig bent, kijk eens naar je ruitenwissers en kijk of ze vervangen moeten worden. Winterweer kan een tol eisen van je ruitenwissers, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn voordat de sneeuw begint te vliegen. En over sneeuw gesproken, als je in een gebied woont waar veel van dat witte spul komt, zorg dan voor ijskrabbers voor je auto, zodat je je voorruit kunt schoonmaken voordat je de weg op gaat.

4. Laat je auto onderhouden

Voordat de winter komt, is het altijd een goed idee om je auto te laten onderhouden door een gekwalificeerde monteur (tenzij je zelf handig bent met auto’s). Die kan mogelijke problemen opsporen en oplossen voordat het later grotere problemen worden. Bovendien zullen ze waarschijnlijk je vloeistoffen bijvullen en je auto helemaal nakijken om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

5. Bewaar een noodpakket in je auto

Last but not least: het is altijd een goed idee om tijdens de wintermaanden een noodpakket in je auto te bewaren – voor het geval je tijdens een sneeuwstorm aan de kant van de weg strandt. Enkele essentiële items voor je noodpakket zijn: niet-bederfelijk voedsel, water, dekens, extra kleren, vuurpijlen, een EHBO-kit en een set startkabels. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jij en je auto voorbereid zijn op alles wat de winter dit jaar op ons pad brengt!

Conclusie

Niemand houdt van autopech – zeker niet midden in de winter. Door nu de tijd te nemen om jou en je auto voor te bereiden op de komende koudere maanden, kun je mogelijke hoofdpijn (en hartzeer) in de toekomst voorkomen. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten en begin je voor te bereiden op de winter!