Hoewel zweten, of transpiratie, een natuurlijke lichaamsfunctie is die een essentiële rol speelt in het gezond houden van ons, is het niet altijd een goede zaak. Het vocht op je huid sijpelt in kleding, waardoor vieze vlekken ontstaan wanneer het zout uit je zweet opdroogt. Door transpiratie zie je er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar het is ook geurig en een medium voor de groei van bacteriën.

Hoewel de samenleving er vaak naar streeft om ons zo min mogelijk vrijelijk te laten zweten, zijn er momenten waarop het juist goed is om te zweten. Als gevolg van deze paradox, kan het moeilijk zijn om te beslissen wanneer je actief moet werken om het te onderdrukken met deodorant en wanneer je jezelf zou moeten toestaan om het zweet zijn werk te doen.

Laten we eens kijken wanneer het goed is om te zweten en wanneer je stappen moet ondernemen om het onder controle te houden

Wanneer zweten goed is

Zweten is zeer wenselijk tijdens het sporten. Het biedt drie belangrijke voordelen: pijnverlichting, positieve stemmingen en ontgifting.

Pijnstilling
Als je naar een Hot Yoga-les gaat, merk je iets interessants over warm en bezweet worden. Die knik in je nek waar je niet vanaf kon komen, verdwijnt op mysterieuze wijze tijdens je sessie. Deze verlichting van pijn komt voor omdat oefening de neurochemische paden in je hersenen stimuleert die pijnstillende endorfines produceren.

Stemmingsknop
Endorfines zorgen ook voor een significante verandering in je humeur. Dus de volgende keer dat je in een slecht humeur bent – boos, gestrest, depressief of bezorgd – doe dan iets dat je warm genoeg maakt om te gaan zweten, zoals een rondje hardlopen.

Ontgiften
Zweten opent de poriën in je huid. Het zweet helpt niet alleen je teint te verbeteren, omdat het vuil zich ophoopt in je poriën, maar het kan je lichaam ook helpen om zich te ontdoen van andere systemen die stoffen zoals alcohol of overtollig zout verstoppen.

Wanneer zweten niet goed is

Hoewel zweten tijdens je lichaamsbeweging gunstige gezondheidsresultaten kan opleveren, is het in veel sociale situaties problematisch. Hier zijn een aantal voorbeelden van wanneer je maatregelen moet nemen om zweten te voorkomen door een koele douche te nemen, je aan te kleden zonder te veel lagen en antitranspiratiemiddelen te gebruiken:

Bij het houden van een toespraak
Soms zweet je tijdens een toespraak omdat de kamer te heet is, of wanneer de schijnwerpers het podium je lichaam opwarmen, maar meestal zweet je gewoon omdat je nerveus bent. Omdat je voor de kamer staat omdat je een onderwerp aan het bespreken bent, is het belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt om mensen voor je standpunt te winnen. Als je begint te zweten, kunnen mensen de indruk krijgen dat je nerveus bent omdat je niet weet waar je het over hebt.

Tijdens een sollicitatiegesprek
Meestal is de hitte in de kamer zelden de oorzaak van zweten tijdens een interview. De kans is groot dat je teveel lagen kleding hebt omdat je probeert er scherp uit te zien. Je bent waarschijnlijk ook nerveus. Helaas geeft transpireren tijdens een interview de indruk dat je er niet zeker van bent dat je het werk kunt doen.

Tijdens een date
Natuurlijk wil je er cool, kalm en verzameld op een date uitzien. Je wilt niet nerveus lijken of een sterke geur uitstoten. Het werkt gewoon niet, ongeacht hoe charmant je ook probeert te zijn.

Bij deelname aan een vergadering
De sociale indruk die je tijdens een vergadering maakt, kan van invloed zijn op uw carrière, met name als de vergadering is bedoeld voor een soort bedrijf of evenement in de gemeenschap.

Kortom, er zijn momenten waarop je moet zweten omdat het gezond voor je is, maar er zijn andere momenten waarop je alles moet doen om zweten te voorkomen, omdat dit kan resulteren in ongemakkelijke sociale situaties, vooral die je toekomst kunnen beïnvloeden succes. Tijd voor deo!