Het water blijft staan in de wasbak, het water in de gootsteen loopt niet weg of de vaatwasser werkt niet naar behoren. Dat kan maar 1 ding betekenen: een verstopte afvoer. Niets is zo vervelend als dat de afvoer niet meer goed werkt. Niet alleen blijft er overal water staan, ook kan het zijn dat er een muffe geur blijft hangen. Je wilt natuurlijk weer snel dat je huis fris en schoon ruikt en de afvoer naar behoren werkt. Wat moet je doen om een verstopte afvoer te verhelpen?

De afvoer stroomt niet door, waar ligt het aan?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je last hebt dat de afvoer niet doorstroomt. De grootse oorzaak is dat de afvoer verstopt zit met resten van haar of eten. Wat denk je van alle haren die in een doucheputje terecht komen? Of de zeepresten van een douchebeurt? Ook gooien veel mensen etensrestjes door de gootsteen waardoor de afvoer niet meer goed kan doorstromen. Daarnaast kan het zijn dat je maandverband, tampons of vochtige doekjes hebt doorgespoeld in de wc. Deze producten zorgen ervoor dat ze water absorberen en uitzetten. Hierdoor ontstaat er een verstopping. Ook kan het zijn dat kalkaanslag in de leidingen ervoor zorgt dat het water niet meer kan weglopen.

Maak gebruik van huis-tuin-en keukenmiddeltjes

Er zijn verschillende manieren om het probleem van de afvoer stroom niet door te verhelpen. Een van de eerste dingen is door het gebruik van huishoudsoda. Meng een pak soda met kokend water en giet het door de afvoer. Nu moet je even geduld hebben, de volgende dag kan je de afvoer spoelen met heet water. Nog steeds het probleem dat de afvoer stroomt niet door? Dan kun je soda met azijn mengen en een nachtje laten staan. De volgende dag spoel je dit mengsel door de afvoer. Spoel nogmaals met heet water en de problemen zouden verholpen moeten zijn. 

De afvoer stroomt niet door, wat kan ik nog meer doen?

Wanneer de huis-tuin-en keukenmiddeltjes niet hebben geholpen kun je nog kijken of de sifon vervuild is. Deze bevindt zich onder de gootsteen of wasbak en kun je gemakkelijk losdraaien. Kijk of deze vervuild is en reinig hem grondig. Ook kun je met een rubberen plopper het ergste vuil uit een gootsteen of wc halen. Nog steeds last van de afvoer stroomt niet door? Dan rest er maar 1 ding op: een loodgieter bellen om het probleem te verhelpen.